+359 88 484 2000
088 484 2000
Fly The Earth
Генерал Александър Суворов
София 1618

Научи се да летиш

Силата на гравитацията е тази, която държи облаците около земята и въздуха, в който те плават. Въздухът не може да бъде пипнат и усетен като твърд предмет, той е невидим, а е навсякъде около нас и е лесно да забравим, че той има истинска субстанция.

Но единствено чрез използването на качествата на въздуха, то семенцата и насекомите, птиците и човека са в състояние да преодолеят гравитацията и да се носят над земната повърхност.

Някои от всички тези същества са като планери, някои от тях могат да контролират до известна степен посоката, в която се носят, но не може да се издигат във въздуха без чужда помощ или възкачващи се въздушни течения като бриза в южна Англия, който понася всичко в един танц, носещ всички възможни семенца, спори и паячета. Веднъж бидейки във въздуха пред тях се отваря един нов свят.

Всяко крило е така създадено, че докато се върти образува напрежение във въздуха отдолу и намаля налягането над него и така примерно семенцето остава във въздуха много по-дълго, отколкото обикновено, и търси по-голяма скорост за летене и плъзгане по същия начин.

Дългите, тесни крила са най-ефективната форма за безпрепятствено летене и за това никоя птица не лети по-добре от албатросите. Но с такива крила трудно се маха достатъчно бързо, за да се излети и за това много видове птици, също като албатросите, правят гнездата си на ръба на скали, където просто могат да се отпуснат във въздуха и да полетят лесно.

Скалите са много предпочитани от планеристите, защото вятърът от морето, среща скалата и се удря в нея, като издига албатроса и той се носи в небето.

Ако иска да лети малко по-бавно и да се предпази от това да бъде пометен или отнесен високо нагоре от някой порив албатроса използва опашката и краката си като въздушни спирачки и може да намали издигането във височина, като придърпва крилата си така, че тяхната повърхност да стане по-малка. С такава техника той се плъзга цял ден над скалите, пътувайки сам и без усилия по небесните магистрали.